Op naar de supermarkt voor een paar ontbrekende ingrediënten en dan kan het kokkerellen weer lekker beginnen!
En dit is wat ik uiteindelijk allemaal bij elkaar gesprokkeld heb:
![]() |
De ingrediënten |
- 500g spliterwten
- 3 blaadjes laurier (kleintjes)
- 1 teentje knoflook
- 1 varkensspiering (ong. 200g)
- 2 speksneden (ong. 120g)
- 3 bouillonblokjes
- peper en zout uit de molen
- peterselie
- 1 stronk prei
- 1/2 bussel selder
- 1 hele grote aardappel
- 1 rode peper
- 5 wortelen
- 2 uien
- 250g tuinerwten
zuurkool had gekocht. Voor bij een lekkere rookworst... Verdorie!!! Och ja, dan maar zonder. Ik haal er morgen wel eentje, dan is die soep meestal ook lekkerder, na een nachtje trekken. Maar als je zelf met dit recept aan de slag gaat, raad ik je toch aan om deze worst wel direct in je karretje te gooien als je de boodschappen doet. Kan toch niet, snert zonder rookworst???
![]() |
De eerste lading op 't vuur |
Ondertussen gaan we geen koffie drinken, nee nee, we gaan de groenten snijden! Snij de prei in halve
![]() |
De groentjes |
![]() |
Pruttelen maar! |
Tijd om de ravage die ik in de keuken heb achtergelaten weer op te ruimen. Het aanrecht komt langzaam weer tevoorschijn, de vloer veeg ik ook maar even schoon en de afwas neem ik dan ook nog maar onder handen. Vergeet niet om af en toe in de soep te roeren, anders koekt hij ontzettend aan en dat willen we niet!
Als je roert en je ziet de soep, denk dan vooral niet: "hey, die is niet groen". Dat komt nog! Hoe langer je 'm laat koken, hoe meer de spliterwten uit elkaar vallen en haast oplossen en dan wordt ie wel groen. Ook dan gaat de soep pas echt binden.
Na 45min met die heerlijke geur in je neusgaten en het water in de mond, mogen de tuinerwten er ook bij. Als je ziet dat de spliterwten echter nog niet goed uit elkaar vallen, dan wacht je hier best nog even mee. Hoe langer je de soep laat koken, hoe lekkerder hij wordt. Maar de tuinerwten zijn toch erg lekker als die nog een beetje bite hebben. Ik heb er nog zo'n 300ml water bij gedaan omdat ik de erwtensoep net ietsje te dik vond, maar dat ik een kwestie van persoonlijke voorkeur. Goed afkruiden met peper en zout, een snufje cayennepeper voor de liefhebber van het tongenprikkelend pikant en vergeet niet het vlees eruit te vissen. Mijn spiering is goed van het bot gevallen en hier en daar drijven kleine stukjes vlees in de soep. Van mij mogen die daar lekker blijven, maar de grote stukken haal ik eruit. Ook het spek haal ik er weer uit. Na al die tijd koken, heeft het vlees de meeste smaak afgegeven en ik hou ook niet zo van die brokken in de soep. Wie dat wel graag heeft, kan het vlees in kleine stukjes snijden en het weer toevoegen. En vergeet ook niet je rookworst toe te voegen op het einde. Die hoeft enkel even op te warmen in de soep, dus zo klaar!
![]() |
Ziet er niet zo smakelijk uit in die pan... |
Neem een flinke kom, vul die met de snert, strooi er enkele blaadjes van het seldergroen over en eet smakelijk!!!
![]() |
Maar zo wel! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten