Pagina's

Recepten

 Een verzonnen mandarijnen-cake



Nodig:
  •  200g boter (liefst op kamertemperatuur, dat werkt wat makkelijker)
  • 170g fijne suiker
  • 3 eieren
  • 200g zelfrijzende bloem
  • 85g bloem
  • zeste van 1 mandarijn
  • sap van 2 mandarijnen
  • 2el fijne suiker
  • boter + bloem voor het invetten van de vorm
Maken:
  • Verwarm je over voor op 175 graden.
  • Klop de suiker en de boter tot een romige massa en doe er de zeste bij.
  • Klop er (1 voor 1) de eieren door.
  • Roer de bloem erdoor (ik moest hier wel serieus roeren!).
  • Voeg het sap toe.
  • Beboter je bakblik en bestrooi met wat bloem (tenzij je een siliconen vorm gebruikt uiteraard).
  • Doe het goedje in de vorm, strooi er de 2el suiker over en zet voor een uurtje in de oven.
  • Controleer na 45min eens met een breinaald of een satéprikker of deze er droog uitkomt: zo ja, haal de cake er dan maar uit. Zo nee, laat dan nog maar even staan.
  • Laat de cake afkoelen in het bakblik alvorens hem eruit te halen!  
Bomvolle erwtensoep

Nodig:
  • 500g spliterwten
  • 3 blaadjes laurier (kleintjes)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 varkensspiering (ong. 200g)
  • 2 speksneden (ong. 120g)
  • 3 bouillonblokjes
  • peper en zout uit de molen
  • peterselie
  • 1 stronk prei
  • 1/2 bussel selder
  • 1 hele grote aardappel
  • 1 rode peper
  • 5 wortelen
  • 2 uien
  • 250g tuinerwten 
  • rookworst
Maken:
  • De spliterwten was je best eerst heel goed af (doe niet zoals mij, ik kieperde ze direct in de pan, met bouillonblikjes en vlees erbij, toen pas het water, maar dat zag er maar vies uit zodat ik alles weer eruit moest halen om de spliterwten dan te kunnen wassen). Doe ze in een heel ruime pan en voeg er 2l water, de 3 bouillonblokjes, laurierblaadjes, knoflook, peterselie, spek, spiering en wat peper aan toe. Breng aan de kook en laat dit maar rustig een goed half uur pruttelen.
  • Snij de prei in halve ringen en was goed af. De selder in dunne schijfjes en was goed af (bewaar wat van de frisse groene blaadjes voor de garnering). De wortel in halve plakjes, de ui in fijne stukjes, de aardappel in dobbelsteentjes, de peper ontdoe je van de zaadjes en snij je ook maar in dunne reepjes en de tuinerwten hou je zeker nog apart.
  • Als de kookwekker aangeeft dat het goedje al een half uur staat te koken, doe ik er de groenten bij en nog een half litertje water. Kwestie van alles toch onder water te zetten. Breng weer aan de kook en laat op een klein vuur nog zeker 45min koken.
  • Vergeet niet om af en toe in de soep te roeren, anders koekt hij ontzettend aan en dat willen we niet! Als je roert en je ziet de soep, denk dan vooral niet: "hey, die is niet groen". Dat komt nog! Hoe langer je 'm laat koken, hoe meer de spliterwten uit elkaar vallen en haast oplossen en dan wordt ie wel groen. Ook dan gaat de soep pas echt binden. 
  • Na 45min met die heerlijke geur in je neusgaten en het water in de mond, mogen de tuinerwten er ook bij. Als je ziet dat de spliterwten echter nog niet goed uit elkaar vallen, dan wacht je hier best nog even mee. Hoe langer je de soep laat koken, hoe lekkerder hij wordt. Maar de tuinerwten zijn toch erg lekker als die nog een beetje bite hebben. Ik heb er nog zo'n 300ml water bij gedaan omdat ik de erwtensoep net ietsje te dik vond, maar dat ik een kwestie van persoonlijke voorkeur. 
  • Goed afkruiden met peper en zout, een snufje cayennepeper voor de liefhebber van het tongenprikkelend pikant en vergeet niet het vlees eruit te vissen. Mijn spiering is goed van het bot gevallen en hier en daar drijven kleine stukjes vlees in de soep. Van mij mogen die daar lekker blijven, maar de grote stukken haal ik eruit. Ook het spek haal ik er weer uit. Na al die tijd koken, heeft het vlees de meeste smaak afgegeven en ik hou ook niet zo van die brokken in de soep. Wie dat wel graag heeft, kan het vlees in kleine stukjes snijden en het weer toevoegen. En vergeet ook niet je rookworst toe te voegen op het einde. Die hoeft enkel even op te warmen in de soep, dus zo klaar!
  • Neem een flinke kom, vul die met de snert, strooi er enkele blaadjes van het seldergroen over en eet smakelijk!!! 
Snelle chili uit de voorraadkast

Nodig:
  • 500g gehakt (half-om-half)
  • 2 blikjes tomatenblokjes (à 400g)
  • 1 blik bruine bonen (à 800g)
  • 2 blikken kidney bonen (à 400g)
  • 1 blik mais (à 300g)
  • 200g erwtjes
  • 2 paprika's (had nog een zakje reeds gesneden stukjes in de diepvries, 3 kleuren ook nog)
  • 1 grote rode peper
  • verse peterselie
  • 2 uien (ik had nog een rode ui en een vrij grote sjalot)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 rundsbouillonblokjes
  • peper en zout uit de molen
  • paprikapoeder
  • 4 gedroogde chili-pepertjes
  • een flinke streep harissa
  • water uit de kraan
  • klontje boter
Maken:
  • Doe het klontje boter in een ruime pan, zet het vuur aan en wacht tot de boter heet genoeg is.
  • Doe de fijngesneden ui, de verknipte peper en de look in de pan en fruit goed aan. Ja, een verknipte peper, dat lees je goed! Niets zo handig als je peper in 2 te snijden in de lengte, de zaadjes te verwijderen en dan gewoon fijne reepjes te knippen met de keukenschaar.
  • Dan het gehakt erbij en rul bakken (= al roerend bakken tot het gaar is en helemaal uit elkaar valt). Kruid al flink met peper en wat zout.
  • De paprika in blokjes erbij, wat paprikapoeder, de 4 gedroogde chili's en flink roeren maar.
  • Dan de 2 blikken tomatenblokjes en een half blikje water. Ik vul meestal 1 blikje met water uit de kraan en giet het dan over in het tweede blikje. Zo heb je toch alle "tomatenrestjes" uit je blik en maken de blikjes tenminste mijn PMD-bak niet zo vies en rood. Gooi trouwens het overblijvende half blikje water niet meteen weg, je hebt het misschien nog nodig!
  • Tenslotte de bouillonblokjes en de erwtjes er nog bij, even roeren en laat dit maar rustig pruttelen. Als je snel wilt zijn (zoals ik vandaag), is 10-15 minuten al genoeg hoor. Als je wat meer tijd hebt, mag je het gerust wat langer laten duren, maakt het alleen maar lekkerder.
  • Nu is het tijd voor de bonen en de mais. Die heb ik samen in een vergiet gedaan en flink afgespoeld met koud water. In die blikjes zitten toch altijd veel bijgevoegde stoffen en zeker zout. Het is misschien een kronkeltje in mijn hoofd, maar ik spoel die altijd zoveel mogelijk weg. Kwestie van een tikje minder van die "troep" door mijn eten te mengen.
    De bonen en mais doe ik er pas op het laatste moment bij, want ze hoeven enkel op te warmen. Als je ze laat koken, koken ze gewoon kapot! En nu doe ik er ook het resterende halve blikje water bij, zodat alles toch zo goed als onder staat. Ik hou persoonlijk wel van wat "vocht" in de chili, zo heerlijk om je brood in te soppen! Maar voor wie liever een vaste variant heeft, laat gerust het water weg, het is echt niet noodzakelijk.
Mandarijnen-cake reinvented

Nodig:
  • 180g zachte, goede boter
  • 170g fijne suiker
  • 3 eieren 
  • 285g zelfrijzende bloem
  • zeste van 2 mandarijnen
  • sap van 3 flinke mandarijnen
  • 2el fijne suiker
Maken:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  •  Klop de suiker en de boter tot een romige massa en doe er de zeste bij.
  • Klop er 1 voor 1 de eieren door.
  • Mix de bloem erdoor en voeg het sap toe.
  • Doe het goedje in de bakvorm, strooi er 2el suiker over en zit in het midden van de oven.
  • Controleer na 45min met een satéprikker of die er droog uit komt. Zo ja, de cake mag eruit! Zo nee, nog even geduld!
  • Laat de cake eerst nog even afkoelen in de vorm vooraleer hem eruit te halen en laat dan maar verder afkoelen.
Zondag, zalig zuurvlees

Nodig:
  • 500g runderborst/riblappen/hacheevlees in blokjes van 2-2cm
  • 350g uien (ik heb een mix van witte en rode gebruikt) in fijne, halve ringen 
  • 3 blaadjes laurier
  • 8 kruidnageltjes 
  • azijn
  • water uit de kraan 
  • peper en zout uit de molen
  • een halve pot stroop 
  • 3 flinke plakken peperkoek/ontbijtkoek/gemberkoek (let op dat je niet die neemt met de dikke suikerklonten aan de zijkant, of snij er die dan even af!)
Maken:
  • Neem een kom/pot/bak die je goed kunt afsluiten en doe het vlees erin. Voeg de uien toe, laurier en kruidnagels en kruid flink af met peper en zout. Maak dan een mengsel van half azijn en half water en overgiet het vlees tot alles goed onder staat. Dek goed af. Dit is je marinade en laat dit in de koelkast maar lekker trekken. Bij mij was dit een uurtje of 4, maar dit mag tot 48u blijven staan. 
  • Na al die uurtjes ruikt de koelkast erg naar uien, maar dat weegt niet op tegen de geur die er weldra door je keuken trekt :-) Haal het vlees er maar uit en giet af. Let op: bewaar je marinade, die hebben we nog nodig! Ik heb een keteltje genomen en er een vergiet in gehangen, vlees erin gekieperd en de marinade opgevangen in het keteltje. Dit heb ik met een pollepel bij mijn vuur gezet, zo is het straks makkelijk om steeds wat vocht toe te voegen tijdens het pruttelen van het vlees.   
  • Nu even prutsen, maar vis je vlees tussen de uien en kruidnageltjes en laurier uit en dep het goed droog. Een flinke klont boter in een pan met dikke bodem en laat maar goed heet worden.
  • Bak het vlees goed aan in de hete boter en kruid nog eens met peper en zout. Ondertussen vis je ook de kruidnageltjes en laurier tussen de uien uit. Hou ze apart als je deze wil gebruiken in het vlees of gooi weg als je dadelijk nieuwe wil toevoegen. 
  • Als het vlees goed is aangebakken, voeg je de uien ook toe. Als deze even hebben meegebakken, voeg je er maar al 2 flinke eetlepels stroop aan toe. Schoon kleurke nu :-)
  • Blus met de marinade tot het vlees net onder staat en voeg je laurier en kruidnageltjes weer toe. 
  • Nu is het wachten en wachten en wachten... Laat op een zacht vuurtje zeker 2,5u pruttelen! Je vlees moet uiteindelijk helemaal uit elkaar vallen, het moet echt draadjesvlees worden en dat duurt wel even!
  • Uiteraard ga je tussendoor een paar keer roeren en voeg je zo nodig nog wat van je marinade toe (deze heb ik zelf wel wat aangelengd met water, omdat ik het persoonlijk al zuur genoeg vond, maar dat is een persoonlijke keuze). Ook voeg ik regelmatig een flinke eetlepel stroop toe om het zure van de azijn wat te temperen. Je mag uiteraard ook wat suiker toevoegen als je het nog te zuur vindt! 
  • Na 2,5u roeren en proeven en toevoegen en wachten, is het dan tijd voor de peperkoek. Die gaat de saus nog wat binden en geeft nog een zoetere, typische smaak aan je zuurvlees. Snijd de peperkoek wel in hele kleine blokjes, anders lost hij maar erg moeizaam op! Voeg maar toe en laat nog eens 20min zachtjes pruttelen tot de peperkoek is opgelost en voor jouw gevoel de smaken helemaal goed zitten. 
  • Stuur ondertussen je lief, kotgenoot, echtgenoot of buur naar de frituur voor een portie Vlaamse frietjes zodat hij/zij weer terug is tegen de tijd dat het Nederlands/Limburgs zuurvlees echt op punt is. Een lekkere klodder mayonaise erbij en smikkelen maar!

Snelle pasta met scampi's, voor een doordeweekse werkdag


Nodig:

  • 18 gepelde scampi's (kijk gewoon even hoeveel je er eet en hoe groot ze zijn)
  • 250g pasta (ik had dus verse tagliatelle)
  • olijfolie
  • peper en zout uit de molen
  • chili-vlokken
  • 1 rode peper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in fijne reepjes geknipt
  • 2 uien, in fijne halve ringen (ik had een witte en een rode)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • flesje room (hoeveelheid hangt beetje van jezelf af)
  • zakje rucola
  • geraspte parmigiano 
Maken:
  • Doe de scampi's met de uien, knoflook, geknipte peper, chilivlokken, peper en zout in een kommetje en overgiet met wat olijfolie. Laat dit een tijdje marineren. Je zou het ook de avond/ochtend van tevoren kunnen maken en dan een tijd laten staan in de koelkast.  Als je het liever iets minder pikant hebt, laat de peper of de vlokken dan gerust vallen hoor!
  • Zet water op voor je pasta en kook deze (terwijl je je scampi's gaat bakken) gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Doe een klein beetje olijfolie in een pan en laat heet worden. Voeg de scampi's toe met alle ingrediënten die erbij zitten. Schraap het bakje maar goed uit :-) Bak ze onder goed roeren, gaar.
  • Voeg net zoveel room toe, tot jij het gevoel hebt dat je genoeg saus hebt. Ik heb graag een flinke lepel saus bij mijn pasta, het lief net niet...
  • Laat maar even doorkoken, kruid nog af met peper en eventueel zout en als je echt wil nog wat chilipoeder.
  • Doe de pasta in een diep bord, bestrooi rijkelijk met rucola (geen paniek, ziet er gigantisch uit, maar slinkt door de warmte dadelijk tot een minuscuul hoopje), doe daar de scampi's met de saus over en strooi er wat parmigiano over. Klaar!
Appelflappen

Nodig:

  • 2 appels, geschild en in mini-blokjes (brunoise)
  • flink wat kaneel (of iets minder als je dat niet zo graag hebt)
  • 2 eetlepels rietsuiker (meer of minder mag ook, gewone suiker is ook geen probleem)
  • een handjevol amandelschilfers, liefst even geroosterd in een pan zonder bakvet
  • 10 vierkantjes bladerdeeg
  • 1 of 2 losgeklopte eidooiers
  • nog wat suiker
Maken:
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Doe de appel, amandelschilfers, rietsuiker en kaneel in een kom en meng goed door elkaar. Mijn bladerdeeg was vrij dik en moest nog wat uitgerold worden. Dat hangt natuurlijk een beetje af van welk merk en zo je hebt. Bij gebrek aan een deegroller, moest ik creatief zijn en heb ik het maar met een lege fles rum gedaan :-)
  • Neem een velletje bladerdeeg en leg in het midden een hoopje van het appel-mengsel. Bestrijk 2 randjes licht met het eigeel en vouw dicht. Druk de randen goed samen met een vork. Zorg dat het echt goed op elkaar zit, anders gaan ze tijdens het bakken helemaal open en loopt de lekkere vulling eruit!
  • Doe dit 10 keer (ik heb het in 2 keer gedaan want ze hebben toch wat ruimte nodig op de bakplaat) en leg ze op een velletje bakpapier op je bakplaat. Bestrijk ze goed met het eigeel en bestrooi rijkelijk met de suiker. Nu zijn ze al klaar voor de oven. 
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak 20 à 25 minuten. Kijk af en toe of ze niet té bruin worden, maar laat toch lang genoeg in de oven, anders zal je bladerdeeg in het midden niet echt gaar zijn.
  • Als je het gevoel hebt dat ze lang genoeg hebben gebakken, dan haal ze er maar snel uit en leg ze op een rooster om af te koelen. Hierna heb ik mijn 2e lading de oven in geschoven.
De zelfgemaakte saucijzenbroodjes, een lekker aperitiefhapje


Nodig:

  • bloem
  • 5 plakken bladerdeeg, ontdooid
  • 350-400g varkens-chipolata
  • 1 eidooier
  • 3el melk
  • sesamzaadjes
Maken:
  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Bestuif je werkvlak (ik gebruik gewoon het aanrecht, maar een grote plank is ook prima) met wat bloem. Rol een plak blader uit, een rechthoek moet het worden. Maak het niet al te dun, maar erg dik hoeft natuurlijk ook niet hé.
  • Neem een scherp mes en verwijder hiermee het velletje van de worst. Een gepruts, ik weet het, maar het zal lonen :-)
  • Klop in een kommetje de eidooier los met de melk. 
  • Bestrijk het plakje bladerdeeg met het mengsel en leg een streep worst over de lengte van het bladerdeeg en vouw dicht. Druk het met je vingers goed vast en gebruik een gebakvorkje om nog eens over de rand te gaan. Het moet echt heel goed dicht zitten!
  • Snij het nu maar in stukjes, zo groot als je zelf wilt en leg ze met enige afstand van elkaar op een bakplaat (antiaanbaklaag of velletje bakpapier). 
  • Doe hetzelfde met de andere vellen bladerdeeg. Bij grote hoeveelheden zul je ze wel moeten verdelen over verschillende bakplaten. Je kunt ze trouwens perfect een tijd van tevoren klaar maken en bewaren in de koelkast. Als je ze nodig hebt, de oven in en klaar.
  • Als je ze allemaal op je bakplaat hebt liggen, bestrijk ze dan met het eimengsel en bestrooi met de sesamzaadjes. 
  • Bak ze ongeveer 20 minuten of zeker tot ze mooi goudbruin en gerezen zijn. Een beetje mosterd in een klein kommetje erbij serveren en hup, bikkelen!
Een geroosterde tomatensoep

Nodig:

  • 560g tasty tom trostomaten (ja, dat is zoiets uit de Albert Heijn, maar ze zijn kleiner en steviger dan de gewone trostomaten. Zit zo tussen kerstomaat en gewone tomaat in)
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1-2 ansjovisfilets
  • 4el olijfolie
  • 1l groentebouillon (ik maakte die gewoon van een tablet)
  • 4el mascarpone
  • peper en zout van de molen

    Maken:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de tomaten in vieren en de uien in halve ringen. Leg in een ovenschaal.
  • Snijd de knoflook en rode peper fijn. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze heel fijn. Bij gebrek aan "scherp" keukenmateriaal om dit klusje op te knappen, hebben wij de takken rozemarijn gewoon in zijn geheel toegevoegd en ze naderhand verwijderd. Snijd de ansjovisfilet fijn.
  • Meng de olijfolie met de knoflook, rode peper, rozemarijn en ansjovis. Kruid goed met peper en zout en roer het mengsel door de tomaten en uien.
  • Zet je schaal nu ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Schep af en toe eens om!
  • Na die tijd genieten van het aroma door je keuken, mag je de schaal uit de oven halen. Schep alles in een pan (ik giet dat er gewoon in :-) ) en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en zodra het pruttelt haal je de pan maar weer van het vuur en pureer je het goedje met de staafmixer. Ik vind een paar brokjes en pitjes niet zo erg in de soep, maar als je 'm echt helemaal stukjes-vrij wil, kan je hem nu nog door een zeef halen. Voor mij hoeft dat niet, dus ik was klaar.
  • Als je gaat serveren, doe je een lekkere portie in een soepkom en voeg je er een eetlepel mascarpone aan toe, mmmmmmmm!!!



Simpele kipragout

Nodig:


  • 1kg kipfilet in blokjes
  • 5el bloem
  • 65g boter
  • 625g champignons (ik heb de witte gemengd met kastanjechampignons)
  • 500ml slagroom
  • 8-10tl gedroogde dragon (ik hou wel van de smaak, dus ik heb er flink wat in gedaan, maar dat kies je uiteraard zelf)
  • peper en zout uit de molen
Maken:
  • Doe je kipblokjes in een ruime kom en bestrooi met de bloem, peper en zout. Wees even een Nigella Lawson en roer het om met je handen, heerlijk toch!
  • Verhit de boter in een ruime pan en bak hierin de kipblokjes ongeveer 3-5 minuten tot ze rondom lekker bruin zijn.
  • Snijd de champignons in plakjes en voeg toe aan de kip. Bak ze maar even mee op een hoog vuur.
  • Voeg de slagroom en de dragon toe en laat pruttelen, op een laag vuur dit keer. Na een minuut of 3 ben je eigenlijk al klaar. Eventueel nog een beetje bijkruiden met peper en zout en klaar is kees, of beter: klaar is je ragout! Ik heb 'm 's middags gemaakt en 's avonds weer opgewarmd en even door laten pruttelen, zo wordt hij toch ietsje vaster. 
Een salade met courgette en portobello

Nodig:

  • 1-2 courgette in dunne plakken (hiervoor gebruikte ik de dunschiller)
  • 9el olijfolie
  • 200g paddenstoelenmelange
  • 2tl oregano
  • 2 portobello's
  • 1/2 teen knoflook, geperst
  • 1el witte wijnazijn
  • 1tl fijne mosterd
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 150g rucola of eventueel rucola slamelange
  • peper en zout uit de molen
  • eventueel 4el dry roasted amandelen (maar die heb ik niet gebruikt)
Maken:
  • Bestrijk de courgette plakjes met olijfolie en gril ze. Dit kan in een pan, maar ik heb dat in de contactgril gedaan, dan hoef je ze ook niet te draaien, in de pan wel. Daarna heb ik ze op een vel bakpapier laten afkoelen en bestrooid met peper en zout. 
  • Snijd de paddenstoelen en portobello's in stukken. Verhit 2el olijfolie in een koekenpan en bak ze met de oregano, peper en zout naar smaak op een hoog vuur in 5 minuten gaar. Hang een vergiet boven een kom of pan en giet hierin de paddenstoelen, zodat het kookvocht wordt opgevangen. Gooi dit niet weg!!! Laat ze afkoelen.
  • Klop een dressing van 3el olijfolie, knoflook, azijn, mosterd en het kookvocht van de paddenstoelen. Voeg de sjalot toe en kruid met peper en zout.
  • Schep de sla om met de courgette, paddenstoelen en dressing. Als je wel amandelen wil gebruiken, mogen die er ook bij!
Chocolademousse met mandarijn

Nodig:

  • 250g chocolade (wij namen pure, maar dat mag gerust melkchocolade zijn)
  • 125g mini-marshmallows (al vind ik die "mini" lichtjes overbodig)
  • 25g boter
  • 60ml mandarijnsap (fles)
  • 350ml slagroom
  • 4 mandarijnen (gepeld)
En dan doe je het volgende:
  • Hak de chocolade grof en verwarm au bain-marie (in een kom boven kokend water) met de marshmallows, boter en het sap. Roer tot een glad en klontervrij mengsel en laat iets afkoelen. Het mag niet meer heet zijn, maar wel nog vloeibaar!
  • Klop de slagroom lobbig (dit ben ik toch even moeten gaan opzoeken: het niet helemaal stijf laten worden van een vloeibaar mengsel of het niet helemaal stijf kloppen van slagroom).
  • Klop het chocolademengsel erdoor en roer de mandarijnpartjes door de mousse. Hier heb ik het wel even anders gedaan. Omdat de partjes (naar mijn idee) toch naar de bodem zinken omdat het mengsel nog zo vloeibaar en de partjes toch behoorlijk zwaar, heb ik zo op voorhand al in het glas gedaan (of je kommetje) en hier gewoon het mengsel over gegoten. Je kan de mousse ook in 1 grote schaal maken, laat je gewoon gaan!
  • Neem nog een extra manderijn in partjes om achteraf mee af te werken, of meng al ietsje minder door de mousse zodat je er een paar over houdt. 
Vidée/koninginnenhapje/vol-au-vent/kippenpasteitje

Nodig:

  • 500g gehakt
  • 2 eieren
  • paneermeel
  • 1kg kipfilet (volgens mij had ik 1200g maar ik weet het niet meer zeker)
  • 600g champignons (ik nam witte en bruine)
  • boter
  • bloem
  • melk
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • ongeveer 1,5l kippenbouillon
  • 3dl room
  • citroensap
  • peper en zout uit de molen
  • verse peterselie
Maken:
  • In een grote kom mengde ik het gehakt met de eieren, het paneermeel en flink peper en zout. Goed kneden en rollen maar!!! Balletjes moeten het worden, en veel!!!
  • De  balletjes heb ik laten garen in de kippenbouillon. Als ze komen boven drijven zijn ze ongeveer goed (ze koken straks nog mee hoor) en vis ze er maar uit met een schuimspaan.
  • Dan de kipfilet. Ik heb er ongeveer gelijke repen van gesneden en ook deze gaar gekookt in de bouillon. Ook eruit vissen met een schuimspaan en even laten afkoelen totdat je ze met je vingers kunt bewerken.
  • Ondertussen bakte ik de champignons met de look en peper en zout gaar in een pan met een klont boter.
  • Dan is het tijd om te knoeien en de Nigela Lawson uit te hangen! De kipfilet mag ik stukken gescheurd worden, geen netje stukken, gewoon scheuren die handel. Het hoeft niet al te klein, tijdens het koken dadelijk vallen ze toch uit elkaar!
  • Het moment van de waarheid: een roux maken. Maar na mijn internet-lessen lukte het me weliswaar van de eerste keer. Maar er moest wel iets mis gaan: ik had het op veilig gespeeld en dadelijk zal blijken dat ik een beetje weinig roux gemaakt heb voor zo'n grote ketel vidée... Maak dus genoeg, pas het een beetje aan aan de hoeveelheid die je maakt! Maar je smelt dus boter in een pan, tot hij stopt met brobbelen en het schuim weg trekt. Dan doe je er een gelijke hoeveelheid bloem bij en roer je goed. Je blijft dit goedje "bakken" tot er een soort gebakjes/biscuitjes-lucht ontstaat en hij net begint te kleuren. Dan heb je 'm lang genoeg bewerkt om geen meel-smaak meer te hebben. Toen heb ik er eerst wat melk bij gedaan, gewoon de eerste keer en daarna verder gedaan met wat kippenbouillon en de room.
  • Hier is het een beetje wikken en wegen en zien wat je zelf graag wilt... veel saus, dikke saus,... 
  • De balletjes erbij, de kip erbij, de champignons erbij en leng maar aan met de bouillon naar eigen smaak. Ik hou wel van wat saus, dus bij mij is de volledige 1,5l erbij gegaan!!!
  • Maar zoals ik al eerder schreef: ik had wat weinig roux om al die vloeistof netjes te binden. En dus is de maizena toch nog van pas gekomen! Nu moet ik er wel bij zeggen dat hij zelfs met maizena nog wat loperig bleef. Tot ik de dag erna pas echt van de vidée ging eten en hij dus weer opgewarmd werd: toen was hij eigenlijk perfect!
  • Kruid nog even af met peper en zout, de verse peterselie erbij en een scheutje citroensap om de boel wat op te frissen... Mmmmmm!!!
Tomatencrèmesoep met groene pesto en speciale ballen

Nodig:
  • 6el olijfolie
  • 1ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 blik tomatenblokjes (400g)
  • 1el pijnboompitten
  • 1 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 15g basilicum (enkel de blaadjes)
  • 125ml slagroom
  • 250 cherrytomaten
  • 4tl crème fraîche
  • 200ml water
  • peper en zout uit de molen
Maken:

  • Verhit 2 el olie in een pan en fruit de ui en de helft van knoflook ongeveer 3 minuutjes. Voeg de tomatenblokjes en 200ml water toe. Laat 20min op een laag vuur koken.
  • Pureer ondertussen de rest van de knoflook, de pijnboompitten en de kaas in de keukenmachine tot een pesto. Voeg de rest van de olie en basilicum toe en pureer kort.
  • Voeg de slagroom toe aan de soep en pureer kort met de staafmixer. Voeg dan de cherrytomaten toe en verhit 5min tegen de kook aan. Voila, je speciale ballen zijn al klaar :-)
  • Breng op smaak met peper en zout. 
  • Verdeel de soep over 4 kommen/borden en schep de pesto erop. Een theelepeltje crème fraîche erin, een snufje peper uit de molen hierover en klaar!!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten