Pagina's

zaterdag 28 december 2013

Het voorgerecht: een geroosterde tomatensoep...

Verder naar het voorgerecht dan. Weer iets winters, iets wat iedereen wel zal smaken en iets wat we 's
middags al konden maken en 's avonds enkel even hoefden op te warmen. Kwestie van zelf ook wat minder in de keuken te moeten staan en bij de gasten aan tafel te kunnen zitten. Praktisch, makkelijk, lekker en fun!
Ik zal het recept hier weergeven voor 4 personen, ik heb dat uiteraard maal 2,5 gedaan die avond.
Ga naar de supermarkt en haal het volgende:
  • 560g tasty tom trostomaten (ja, dat is zoiets uit de Albert Heijn, maar ze zijn kleiner en steviger dan de gewone trostomaten. Zit zo tussen kerstomaat en gewone tomaat in)
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1-2 ansjovisfilets
  • 4el olijfolie
  • 1l groentebouillon (ik maakte die gewoon van een tablet)
  • 4el mascarpone
  • peper en zout van de molen
En dan aan de slag:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de tomaten in vieren en de uien in halve ringen. Leg in een ovenschaal.
  • Snijd de knoflook en rode peper fijn. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze heel fijn. Bij gebrek aan "scherp" keukenmateriaal om dit klusje op te knappen, hebben wij de takken rozemarijn gewoon in zijn geheel toegevoegd en ze naderhand verwijderd. Snijd de ansjovisfilet fijn.
  • Meng de olijfolie met de knoflook, rode peper, rozemarijn en ansjovis. Kruid goed met peper en zout en roer het mengsel door de tomaten en uien.
  • Zet je schaal nu ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Schep af en toe eens om!
  • Na die tijd genieten van het aroma door je keuken, mag je de schaal uit de oven halen. Schep alles in een pan (ik giet dat er gewoon in :-) ) en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en zodra het pruttelt haal je de pan maar weer van het vuur en pureer je het goedje met de staafmixer. Ik vind een paar brokjes en pitjes niet zo erg in de soep, maar als je 'm echt helemaal stukjes-vrij wil, kan je hem nu nog door een zeef halen. Voor mij hoeft dat niet, dus ik was klaar.
  • Als je gaat serveren, doe je een lekkere portie in een soepkom en voeg je er een eetlepel mascarpone aan toe, mmmmmmmm!!!
Een tomatensoep op eens een andere manier. Zeer geslaagd, de pan raakte hier makkelijk leeg. Een goed stuk donker stokbrood erbij en klaar.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen